Dagje uit Friesland: Friesland ligt in het hoge noorden van ons land, tegen de Waddenzee aan. Aan de westkant grenst het aan het IJsselmeer. De provincie bestaat voor een groot gedeelte uit water. Als je al dat water zou meerekenen, dan is het voor wat betreft oppervlakte de grootste provincie van Nederland. Zelfs groter dan Gelderland. De hoofstad is Leeuwarden en dan is tegelijk ook de grootste plaats.

Friesland werd al heel lang geleden bewoont door de Neanderthalers. Dat was circa 150.000 jaar geleden al. Een gevonden vuistbijl bij Wijnjeterp bevestigd deze hypothese. Voor de naam Friesland leunt men op 2 vermoedens. Of de naam is afgeleid van de legendarische stichter Friso. Maar ook kan het zijn dat de naam vanuit de Romeinse bezetting kwam en opgetekend is in een kroniek van Keizer Valerianus. In Friesland spreek men zoals bekend de Friese taal. Echter in diverse streken van de provincie spreekt men weer een eigen versie van het Fries. Ook worden er soms nog klederdrachten gedragen. Met name te zien op streekmarkten in historische dorpjes.

Bij Friesland behoren ook de 3 Waddeneilanden Vlieland, Terschelling en Ameland. Jaarlijks trekken hier veel toeristen naartoe.

Dagje uit Friesland:

Friesland is inmddels al jarenlang een waar paradijs voor toeristen uit binnen en buitenland. Je kunt er heerlijke vaarvakanties houden. Maar ook leent de provincie zich bij uitstek ook voor ontspannen wandelvakanties en fietsvakanties. Daarnaast is er enorm aanbod aan allerlei aktiviteiten die je kunt ondernemen voor een dagje uit. Van een dagje uit op het water door het huren van een sloep tot en met bezoek aan dé dierentuin van Friesland, AquaZoo in Leeuwarden.

Daarnaast worden er in Friesland internationale evenementen gehouden zoals de zeilwedstrijden op het Sneekermeer, tijdens de bekende Sneekweek. En velen genieten onder andere van de internationale schaatswedstrijden in Thialf Heerenveen. En wie hoopt er stiekem niet op dat we binnenkort weer eens een ouderwetse winter tegemoetgaan met strenge vorst, zodat er eindelijk weer eens een echte Elfstedentocht gehouden kan worden.

Pretpark Duinen Zathe in Appelscha

Pretparken:

Ook in Friesland vind je leuke pretparken en attractieparken voor een leuk dagje uit met kinderen. Hieronder vind je een aantal van deze parken:

Het Verkeers- en attractiepark Duinen Zathe zit in Appelscha. Een deel van dit park was het vroegere Jeugdverkeerspark in Assen.  Kinderen kunnen hier onder andere heerlijk onbekommerd rondrijden in diverse trapauto’s. Speciaal voor hen is er een terrein aangelegd met een complete infrastructuur zoals die op de echte weg ook is. Inclusief benzinestation, verkeerslichten en een bijzonder strenge politieagent, Bromsnor! Agent Bromsnor kan je op een speelse manier van alles leren over het verkeer en waar je op moet letten. Verder zijn er diverse leuke attracties voor allerlei leeftijden zoals de botsauto’s. En moe van al dat spelen en opletten in het verkeer? Je kunt hier onbeperkt eten en drinken!

In Sybrandys Speelpark in Oudemirdum kun je je ook de hele dag prima vermaken. Dit prachtige park heeft net haar deuren weer geopend op 20 juli 2020. Er staan meer dan 30 attracties. Die zijn in het bijzonder geschikt voor kinderen in de leeftijdsgroep van ongeveer 3 tot 13 jaar oud.

Kinderboerderij De Naturij in Drachten is met 70.000m2 het leukste familiepark van heel Friesland. Hier kun je zowel binnen als buiten lekker spelen en genieten. Dus ook bij slecht weer kun je je hier prima vermaken.

Dagje uit Friesland, sloep huren

Varen in Friesland:

Als je aan Friesland denkt, denk je toch vaak het eerst aan water. Een provincie vol meren, kanalen en andere gelegenheden om zo vrij als een vis in het water met je eigen boot te varen. Volledig vrij van alles, je eigen plan trekken, gaan waar je wilt en aanleggen wanneer je wilt. Er zijn diverse mogelijkheden om die dromen waar te maken. Kijk maar eens verder:

Goedkoop je elektrische sloep huren Friesland. In Friesland, maar ook nog op diverse andere lokaties door het hele land kun je een sloep huren. Hier ben je geen vaarbewijs voor nodig. Een sloep huur je al voor vanaf 49,00. Neem en gevulde picknickmand of koelbox mee en je hebt gegarandeerd een heerlijk dag uit op het water.

Ook kun je bijvoorbeeld genieten van een zeilvakantie in Friesland. Daarin heb je allerlei mogelijkheden. Wil je zelf op pad, dan kun je voor die optie kiezen en huur je je eigen zeilboot. Wil je liever met een groep zeilen, dan kan dat ook. Klik maar eens hier en bekijk alle mogelijkheden en opties voor een plezierige vaarvakantie Friesland.

Nationaal Park Schiermonnikoog

Nationale Parken:

Met 3 Nationale Parken binnen haar grenzen is Friesland een rijk bedeelde provincie voor wat betreft nationale parken.

Het Nationaal Park Schiermonnikoog is op het waddeneiland Schiermonnikoog. Het was het eerste park in 1989 volgens de toenmalige spelregels die die titel kreeg. Het park is ongeveer 54 km2 groot. Het gedeelte Waddenzee van het park staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is heerlijk ongerept en behoort tot de meest natuurlijke gebieden van Nederland. Rondom het park zijn hotels en restaurants en er is een camping. Dit speciaal voor en gericht op de toeristen die naar het park trekken. Hier kun je nog echt genieten van rust en ruimte!

Rondom het dorp Eernewoude ligt het Nationaal Park De Alde Feanen. Dit park is ongeveer 4000 hectare groot. Het landschap is ontstaan door turfwinning. Die turfwinning begon al in de 12e eeuw. Het is dus en vergraven veengebied. Een uniek gebied, waar er maar weinig van zijn buiten Nederland. De omgeving van Eernewoude is een geliefde vakantieomgeving. Je kunt er boten huren voor heerlijke tochten over het water. Ook zijn er vlakbij vakantiewoningen te huur.

Het Nationaal Park Drents Friesewold is een park wat zowel in Friesland als in Drenthe ligt. Dit park bestaat voornamelijk uit bos, heide en stuifzand. Je kunt hier heerlijk fietsen en wandelen. En natuurlijk genieten van de rust, de stilte en de ruimte. Neem eens een picknickmand mee acherop je fiets, zoek een leuk plekje met een prachtig uitzicht en je hebt weinig meer nodig om gelukkig te zijn. O ja nadien natuurlijk wel even je eigen afval meenemen.

Dagje uit Friesland

Dagje uit Friesland, Musea:

Er zijn net als in andere provincies veel leuke en interessante musea door de hele provincie heen te vinden. Eigenlijk teveel om te beschrijven. Toch willen we er een paar hieronder benoemen:

In het Jopie Huisman in Workum worden werken van de bekende schilder geëxposeerd. In het museum kun je het verhaal van deze bijzondere schilder mee beleven. Bekijk zelf eens hoe deze schilder het onaanzienlijke waarde kon geven.

Het Fries Museum zit in Leeuwarden en bezit een uitgebreide collectie. Daarnaast organiseert het diverse tentoonstellingen en leuke aktiviteiten.

Het Planetarium Eise Eisinga is een wetenschapsmuseum. Hier kun je het mechanische planetarium bewonderen wat Eise Eisinga bouwde tussen 1774 en 1781. Het museum bevindt zich in de voormalige woning van de wetenschapper wat gebouwd is in 1768. Je kunt hier precies zien wat de actuele stand van de planten is.

Familiepark AquaZoo in Leeuwarden

Dierentuin Friesland:

Dé dierentuin van Friesland is natuurlijk AquaZoo in Leeuwarden. In deze waterrijke dierentuin kun je onder andere grappig waggelende pinguins zien op het strand, oog in oog komen te staan met de vervaarlijk uitziende Nijl krokodillen en lachen om de dolle fratsen en grollen van de Deense reuzenotters.

In Sanjes Safari is het een echte beestenboel! Hier kun je genieten van vogels, paarden, stokstaartjes, geitjes en neusberen. En daarnaast genieten van de 2500 m2 indoor speeltuin. De hele dag varen in bootjes, rijden in auto’s en treintjes en heerlijk klimmen in de klimtoren.

Dagje uit Friesland, Theater:

Ook in Friesland vind je leuke theaters met hun eigen unieke sfeer en programma aanbod. Hieronder lichten we er een paar uit:

Het posthuis Theater in Heerenveen organiseert naast theater voorstellingen ook nog diverse ander aktiviteiten in en rondom Heerenveen.

In Schouwburg De Lawai in Drachten worden jaarlijks 270 voorstellingen georganiseerd. Kom ook eens genieten op het terras met een biertje of goed glas wijn van een live muziek voorstelling.

Voor kinderentertainment kun je terecht bij Caron entertainment in Leeuwarden. Daar organiseren ze super leuke workshops, kindervoorstellingen, schminken en met Sinterklaas hebben ze ook leuke aktiviteiten.

Dagje uit Friesland, Leeuwarden

Wat te doen in Leeuwarden:

In Leeuwarden is er altijd wat te doen zoals ze zelf zeggen. Ook zeggen ze dat er allerlei aktiviteiten te ondernemen zijn voor jong en oud en voor elk wat wils.

Zo worden er excursies gehouden door de historische binnenstad va Leeuwarden, onder leiding van enthousiaste gidsen die je van alles over de stad kunnen vertellen. Kun je suppen door de grachten van Leeuwarden en alle bezienswaardigheden vanaf het water bekijken. Of huur eens een elektrische sloep, dat kost minder inspanning dan suppen. Maar zo kun je ook op eigen gelegenheid de stad verkennen. Verder kun je heerlijk gezellig winkelen in Leeuwarden. Meer een liefhebber van het nachtleven? Er zijn genoeg leuke kroegjes en terrassen. Of doe een avondje theater of bioscoop.

En las je een fantastisch uitzicht over de stad wilt hebben, moet je zeker de scheve toren, De Oldehove, beklimmen. Om te genieten van het uitzicht is het eerst wel even inspannend. Er zijn namelijk 183 treden te beklimmen.

Dagje uit Friesland, Sneek

Wat te doen in Sneek:

Het meest in het oog springende gebouw van Sneek is natuurlijk de Sneeker Waterpoort. Met zijn 2 achtkantige torens en daar tussen een brug is het het symbool van Sneek.

Breng ook eens een bezoek aan het Fries Scheepvaart Museum in Sneek. Daar leer je meer over Sneek en de Friese scheepvaart.

Het Nederlands Modelspoormuseum zit in het voormalige spoorwegstation in Sneek. Hier exposeren ze een grote collectie Nederlandse en buitenlandse modeltreinen en banen van de merken Märklin en Fleischmann. En echte aanrader voor de modeltreinen liefhebber!

Vlag van Friesland

Dagje uit Friesland, overige bezienswaardigheden:

Doordat friesland een bijzonder waterrijk gebied is, kun je in alle opzichten genieten van het water. Zeilen, varen in een sloep, zwemmen, suppen, vissen en waterskiën. Of gewoon heerlijk met een schepnetje visjes vangen, met een picknickmand langs het water verblijven. Ook de Waddenzee biedt vele mogelijkheden voor dagjes uit Friesland.

Als je nog meer leuke tips over Friesland wil lezen, klik dan ook maar eens hier.

Hotelovernachting Friesland:

Als je je dagje uit Friesland wilt combineren met een gezellige of romantische hotelovernachting klik dan eens hier.




Het Laatste Tafeltje