Dagje uit Groningen: Groningen wordt ook wel Stad en Ommelanden genoemd. En is de meest noordelijk gelegen provincie van ons land. Het ligt tegen de Waddenzee aan. Eén van de Waddeneilanden, Schiermonnikoog, hoort bij deze provincie. Groningen was tenminste in de steentijd al bewoond. Dat blijkt uit de aanwezigheid van een hunebed bij Delfzijl. Overigens is dit het enige hunebed in deze provincie. De andere 53 staan in Drenthe.

Groningen (stad) is de hoofdstad van de provincie. Daar woont ongeveer een derde van de totale inwoners van de provincie. De provincie bestaat uit zowel zandgrond als veengrond. In het noordoosten van de provincie was vroeger een duidelijk verschil tussen arm en rijk. Dat kun je tegenwoordig nog zien aan de kapitale boerderijen die er nu nog staan en waar de herenboeren woonden en werkten, tegenover de kleine arbeiders huisjes.

In de provincie Groningen spreekt men het Groningens dialect. Echter ieder streek heeft weer zijn eigen variant hierop. Soms zie je nog dat mensen in klederdracht lopen. Voornamelijk is dat op streekmarkten in authentieke dorpjes of bijvoorbeeld tijdens het paarden concours op 28 augustus.

Je kunt er op diverse plaatsen typische Groningse gerechten krijgen. Als je een dagje uit Groningen onderneemt moet je beslist eens proeven van bijvoorbeeld spekdikken, Groninger koek (Grunneger kauke), eierballen of poffertjes. Wist je overigens dat ranja, Brinta en ras-patat uit de provincie Groningen komen?

Dagje uit Groningen:

Als je overweegt om een dagje uit Groningen te ondernemen, kun je kiezen of je en dagje uit Groningen stad wilt ondernemen of de provincie in wilt trekken. Beiden kan natuurlijk ook, zeker als je meerdere dagen tot je beschikking hebt. Maar alleen al in de stad is er bijzonder veel te zien en te ondernemen.

De stad Groningen trekt bijzonder veel toeristen uit Duitsland. Vooral de bloemetjes markt in het voorjaar is een enorme toeristische trekker. In de provincie zijn het vestingstadje Boertange, en de natuurgebieden erg in trek voor dagjesmensen.

In Groningen zijn geen rivieren van betekenis. Maar zijn in verband met de logistiek, aan en afvoer van landbouwproducten, vele kanalen uitgegraven en kleine riviertjes gekanaliseerd. De belangrijkste kanalen zijn het Van Starckenborgkanaal, het Eemskanaal, het Reitdiep, het Stadskanaal en het Winschoterdiep. In een groot project zijn deze kanalen waar dat nodig was, (weer) bevaarbaar gemaakt voor de pleziervaart. En is nu een belangrijke bron van toerisme.

Levensgrote Dinosaurus in Dinopark Landgoed Tenaxx

Pretparken:

In de provincie vind je een aantal pretparken. Hieronder hebben we een aantal weergegeven:

Familiepark Nienoord is gevestigd op het terrein van de voormalige borg Nienoord in Leek. Naast attracties voor kinderen vind er ook het Nationaal Rijtuigmuseum, het Zwemkasteel en een camping.

Op Landgoed Tenaxx in Wedde is een dinosaurus tentoonstelling. Hier kun je een prachtige dag doorbrengen met kinderen. De dino’s zijn namelijk bijzonder groot en levensecht nagebootst. Als je dichterbij komt brullen ze zelfs.

In Wehe den Hoorn zit Adventure Park Waddenfun. Zij exploiteren het grootste indoor klimpark van Nederland. Ook kun je er boogschieten. Ontsnappen uit de escape room, kanoën en allerlei andere leuke aktiviteiten ondernemen.

Nationaal Park Lauwersoog

Nationaal Park:

Groningen heeft slechts één Nationaal Park binnen haar grenzen en moet het dan ook nog delen met de provincie Friesland. Het Nationaal Park Lauwersmeer ligt namelijk rondom de grens tussen beide provincies. Het park is ongeveer 60 km2 groot. Het natuurgebied is ontstaan na de afsluiting van het Lauwersmeer in 1969. Het park bestaat met name uit water en bossen. Op het grootste gedeelte van het meer is varen toegestaan. Verder kun je er fietsen en wandelen.

Dagje uit Groningen, Groninger Museum

Dagje uit Groningen, Musea:

Ook de provincie Groningen heeft vele leuke en bezienswaardige musea binnen haar grenzen. Er zijn er teveel om te beschrijven. Toch willen we er een aantal hieronder weergeven:

Hét museum van Groningen is natuurlijk het Groninger Museum. Het gebouw staat tegenover de prachtig gerestaureerde authentieke stationshal van Groningen centraal. Het gebouw heeft menige discussie uitgelokt. Het is in ieder geval een opvallend pand wat afkomstig is van de hand van de beroemde Italiaanse architect en ontwerper Alessandro Mendini. Het is hét museumvoor kunst, design en kunstgeschiedenis. Met regelmatig interessante exposities over schilderkunst, design en fotografie.

Het vestingstadje Bourtange stamt uit 1593. Het was een pleisterplaats, garnizoensplaats op de weg tussen handelsplaatsen in Duitsland en Groningen. Het wordt ook wel de vesting die nooit ingenomen werd genoemd. Je kunt er heerlijk door de nauwe historische straatjes slenteren en de geschiedenis tot je nemen. Ook worden er leuke evenementen georganiseerd en kun je er overnachten. Er is zelfs een echte synagoge binnen de muren.

Het Klokkengieterijmuseum is gevestigd in het dorp Heiligerlee. In het museum kun je een originele gietkuil zien en vele historische klokken. Het museum gaat ook over de Slag bij Heiligerlee. Die vond plaats tijdens de 80 jarige oorlog.

Zeehondencentrum Pieterburen

Dierentuinen:

De meest besproken dierentuin in Groningen is natuurlijk Zeenhondencentrum Pieterburen in het gelijknamige dorpje. Hier vangen ze gestrande, zieke en gewonde zeehonden op. De verzorging van deze aandoenlijke dieren kun je van dichtbij bekijken. Rondom deze opvanglokatie die al tientallen jaren zeehonden opvangt, is een bezoekerscentrum opgericht.

Het dierenpark wat zich richt op kleindieren zoals insecten, is DoeZoo in Leens. Hier organiseren ze leuke en leerzame rondleidingen. Soms mag je zelfs even voelen hoe een dier aanvoelt. Ook leuk voor groepen, schoolreisje of kinderfeestje.

Het Muzeeaquarium in Delfzijl is een museum wat zich richt op de zee en de scheepvaart. En dan met name die in de regio Noord Groningen. De Eems, de Dollard en de Waddenzee in het bijzonder.

Dagje uit Groningen stadsschouwburg

Dagje uit Groningen, Theater:

Net zoals in alle provincies zijn er door de hele provincies diverse theaters te vinden. Allen met hun eigen sfeer en programma aanbod. Toch willen we er een paar naar voren halen:

Hét theater met een prachtige uitstraling is natuurlijk De Stadsschouwburg Groningen aan de Turfsingel, oftewel de diepenring. Het gebouw is een Rijksmonument. Het karakteristieke van dit theater is dat publiek en artiest(en) dicht op elkaar zitten. Dat geeft een intieme sfeer en beetje een huiskamer gevoel.

Het Kielzog Theater zit in Hoogezand Sappemeer. Het programma is zeer divers. Naast theater is hier ook een muziekschool, kunstwerkplaats en Grand Café. Ook voor kinderen is er veel te doen en te leren. Van flamenco dans tot clarinet spelen. En van acteren in een theatergroep tot een kunstwerk creëeren.

Theater Geert Thijs in Stadskanaal heeft zijn naam te danken aan de Groninger schrijver Geert Thijs. Het theater is ook goed toegankelijk voor kinderen. Ze hebber er zelfs een kidsclub voor opgericht “Teis Kidsclub”.

dagje uit Groningen stad

Wat te doen in Groningen:

Groningen is een echte studentenstad, dus er is altijd wel wat te doen. Wat onder andere leuk is aan de stad Groningen, is dat er geen sluitingstijd is voor de horeca. Dus ieder moment van de dag kun je een biertje bestellen of een lekkere biefstuk.

Op 28 augustus wordt het Gronings Ontzet gevierd. Dat feest wordt ook wel Bommen Berend genoemd. Omdat Groningen in 1672 werd ontzet van Bernhard von Galen, de bisschop van Münster.

Als je een prachtig uitzicht over de stad wilt hebben, beklim dan eens het markante punt van Groningen, Martinitoren. Veel Groningers hebben een afbeelding van deze toren ergens in huis hangen. Een vaak gebruikt gezegde is: “Zolang ik de toren nog maar kan zien”. Om van het uitzicht te kunnen genieten moet je overigens eerst wel bijna 300 traptreden overwinnen.

Slenter ook eens door de authentieke straatjes van de stad. Ga ook eens op zoek naar die prachtige historische hofjes die er nog te vinden zijn in de stad. Vaak een oase van rust. En in Groningen is een waar paradijs van hen die graag winkelen. Alle modehuizen en bekende merken hebben wel een fysieke winkel in de stad. En als je moe geworden bent van het winkelen, neem dan eens plaats op een terrasje. En geniet van het bekijken van de mensen die langs je heen lopen. En niet te vergeten een kop koffie met Groninger koek.

Vlakbij de Martinikerk zit de Prinsentuin. Dat is zeker een bezoek meer dan waard. Heerlijk lekker rustig in een hectische stad.

Dagje uit Groningen provincie, Winschoten

Wat te doen in Winschoten:

Je zou het misschien op het eerste gezicht niet zo verwachten. Maar in en rondom Winschoten kun je heerlijk recreëren of genieten van een dagje uit.

Onder andere kun je diverse routes varen. Maak ook eens een tocht over het Oldambtmeer bijvoorbeeld. Of de route Winschoten – Bad Nieuweschans is ook populair door het natuurgebied wat er tussen zit.

In Bad Nieuweschans is een prachtig wellness centrum. Thermen Bad Nieuweschans is bekend in de hele regio en trekt ook veel Duitse dagjesmensen aan.

Vanuit Winschoten kun je ook prachtige fiets- en wandeltochten ondernemen. In de regio is veel natuur te ontdekken. Enne ………. natuurlijk onderweg wel even stoppen voor een lunch met overheerlijke Groningse mosterdsoep! Mmmmmmm

Ook voor kinderen is er veel te doen in de omgeving. Er zijn speeltuinen, kinderboerderijen en wat denk je van lekker spetteren en zwemmen in het water bij de Blauwe Stad. En bij slecht weer kunnen ze op vele plekken binnen spelen.

Dagje uit Groningen, overige bezienswaardigheden:

In de provincie kun je ook heerlijk fiets, wandelen of vissen. Met name in het noorden van de provincie heb je heerlijk de ruimte en kun je afhankelijk van het jaargetijde genieten van enorme hectares met bloeiend koolzaad.

Klik ook eens hier als je nog meer leuke tips wilt voor een dagje uit Groningen (provincie).

Hotelovernachting Groningen:

Als je je dagje uit Groningen wilt combineren met een gezellige of romantische hotelovernachting, klik dan maar eens hier.




Het Laatste Tafeltje