Dagje uit Groningen stad: De bekende slogan zegt het al:”Er gaat niets boven Groningen”. Groningen de stad van de Martinitoren, de Grote Markt en het uitgaansleven. En natuurlijk van de plaatselijke FC.

Studentenstad Groningen waar de horeca geen sluitingstijden kent. Groningen is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Groningen. En wordt ook wel simpelweg “Stad” genoemd. Een bezoek aan Groningen is absoluut de moeite waard.

Dagje uit Groningen stad:

De makkelijkste manier van een bezoek aan Groningen is wellicht met de trein. Als je namelijk op het centraal station Groningen uitstapt, ben je op loopafstand van het centrum van Groningen. En autorijden in het centrum van Groningen is namelijk niet altijd even eenvoudig.

Net als in de grote steden zoals Amsterdam, Den Haag en Utrecht kun je ook in Groningen een interessante tocht door de grachten maken. Dat is bijzonder leuk. Want terwijl je lekker achterover kunt leunen, trekken de leukste bezienswaardigheden langs je heen.

In Groningen kun je absoluut je smaakpapillen verwennen. Er zijn diverse leuke restaurants. En omdat er geen sluitingstijden voor de horeca zijn, kun je op ieder moment van de dag wel ergens een steak, vis of iets anders culinairs bestellen.

Eén van de meest aansprekende restaurants in Groningen heet Mr. Mofongo. Men probeert daar een ware belevingswereld na te streven. Met gerechten en dranken van over de hele wereld.

Voor het mooiste uitzicht over de stad moet je beslist de Martinitoren beklimmen. Deze bijna 97 meter hoge toren wordt door de Groningers ook wel liefkozend d’Olle Grieze genoemd. Ofwel Oude Grijze. De toren is onderdeel van de Martinikerk. Deze toren heeft de afgelopen 500 jaar veel meegemaakt en gezien. Van blikseminslagen tot compleet afbranden en van de verschrikking van diverse oorlogen tot en met de pest. De toren staat er nog steeds als baken voor veel Groningers. Kaarten om de toren te beklimmen kun je kopen in het kantoor van de VVV Groningen.

Na de Martinikerk is de AA kerk, ofwel de Der AAkerk, de op één na belangrijkste kerk van de stad. Het kerkorgel in deze kerk is in 1702 gebouwd en staat sinds 1815 in de Der AAkerk. De kerk zelf is gebouwd in de jaren 1425 – 1492.

Dagje uit Groningen stad Peerd van Ome Loeks voor het centraal station

Musea Groningen:

Op je weg van het centraal station naar het centrum, kom je hoogstwaarschijnlijk langs het Groninger Museum. Het ligt namelijk recht tegenover het stationsgebouw. Dit is één van de topattracties van Groningen en trekt jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers. Alleen het gebouw is al een bezoek waard. Dit gebouw van moderne architectuur stamt uit de negentiger jaren en is ontworpen door de Italiaanse architect Alessandro Mendini. Voor de meesten geldt of je vindt het mooi of afzichtelijk.

Breng ook eens een bezoek aan het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Hier kun je leren over de geschiedenis over de scheepvaart en de scheepsbouw in de provincie Groningen.

Het Groninger Museum voor een dagje uit Groningen

Gratis Dagje uit Groningen stad:

Voor de mensen die niet te veel willen betalen voor een dagje uit Groningen stad, of mensen met een smalle beurs, zijn er genoeg leuke dingen te ondernemen die gratis zijn. Ook kun je genieten van diverse aktiviteiten in het bruisende Groningen die gratis zijn.

Zoals bijvoorbeeld de festiviteiten tijdens Koningsdag of het Gronings Ontzet, wat ieder jaar op 28 augustus wordt gevierd.

Maak ook eens een stadswandeling door de binnenstad van de Groningen. Er is namelijk bijzonder veel te zien. Zoals de prachtige hofjes die je hier kunt vinden. Deze hofjes boden in vroegere tijden gratis onderdag aan de armen. Tegenwoordig tref je hier een oase van rust aan, in het zo drukke centrum van de stad. Ook zijn dit prachtige plekken om bijvoorbeeld foto’s te maken.

Het centraal station Groningen is uitgeroepen tot het mooiste stationsgebouw van Nederland. Dit in het oog springende monumentale gebouw is in de jaren rondom de eeuwisseling gerenoveerd en teruggebracht in de oorspronkelijke stijl.

Nog niet zo lang geleden is het nieuwe Forum Groningen geopend. Dit bevind zich aan de oostzijde van de Grote Markt. Dit is een ontmoetingsplek voor de Groningers en haar bezoekers. En wordt ook wel de huiskamer van Groningen genoemd. Er worden allerlei aktiviteiten georganiseerd. Er is een bibliotheek in gevestigd en je kunt er films bekijken en exposities bezoeken.

Wandel ook eens op je gemak door de Oude Kijk in ’t Jatstraat. In deze straat, die haar naam al draagt sinds 1739, vind je vele historische gebouwen. De straat telt in totaal 11 panden die Rijksmonument zijn en 25 panden die de kwalificatie gemeentelijk monument dragen.

Maak eens een tocht door de grachten van Groningen
Historic ships in the Hoge der aa canal of Groningen, The Netherlands

Hotelovernachting Groningen stad:

Als je dagje uit Groningen stad wil combineren met een gezellige of romantische hotelovernachting klik dan ook eens hier. Overigens is dat ook een leuke tip voor een weekeindje Groningen.

Een bekende overnachtingsplek voor onder andere studenten, stagières, reizigers, zakenmensen en locals is het Studentenhotel aan het Boterdiep 9.

Voor nog meer hotel keuze klik hier.

Overige bezienswaardigheden Groningen:

Kijk hieronder maar eens voor leuke bezienswaardigheden tijdens je dagje weg Groningen. Bovendien kun je er entree tickets en toegangs vouchers bestellen. Het bestellen van deze toegangsbewijzen heeft een aantal voordelen. Vaak krijg je een leuke korting op de reguliere toegangsprijs. Ook hoef je niet in de rij te staan voor de kassa’s, ofwel “skip the line”. En soms hoef je niet te wachten op de entree van de bezienswaardigheid of attractie.

Overigens is er rondom de stad ook veel te doen in de provincie Groningen. Klik maar eens hier.
Het Laatste Tafeltje