Dagje uit Maastricht: Maastricht de stad aan de Maas. De stad die is ontstaan bij een doorwaadbare plaats in deze rivier. Maastricht, de stad van de markante en in het oog springende Sint Servaasbrug en het Vrijthof, van André Rieu, het jaarlijkse carnaval en de TEFAF kunstbeurs.

Maastricht is één van de belangrijkste steden van ons land op het gebied van toerisme. Jaarlijks wordt Maastricht namelijk door zo’n 3 miljoen toeristen bezocht. Maastricht is de Limburgse hoofdstad en een geweldige plek voor een dagje uit, weekeindje weg of korte vakantie. Kom ook maar eens langs om Maastricht te ontdekken en overtuig jezelf.

Dagje uit Maastricht:

De makkelijkste manier om Maastricht te bezoeken is wellicht met de trein. Als je uit de trein stapt op het centraal station, ben je namelijk op loop afstand van de belangrijkste bezienswaardigheden en diverse hotels.

Maastricht kent een rijke geschiedenis die zeker 2000 jaar teruggaat. Van deze geschiedenis kun je nog veel terugvinden in de vorm van historische gebouwen, kunstschatten in kerken en in de musea. Hét markante aangezicht van Maastricht is de circa 700 jaar oude Sint Servaasbrug. Deze uit de 13e eeuw stammende boogbrug is genoemd naar de 4e eeuwse bisschop van Maastricht. Het is de oudste brug van Nederland en icoon van de stad.

In Maastricht kun je alle kanten op om leuke dingen te ondernemen. Voor elk wat wils. Je kunt er bijvoorbeeld volop cultuur proeven, heerlijk een dagje shoppen, in de geschiedenis van de stad en omgeving te duiken, of simpelweg genieten van het bourgondische Limburgse leven met het pakken van terrasje.

Ook worden er diverse leuke excursies Maastricht aangeboden, zoals een excursie naar bijvoorbeeld de ENCI groeve. Of boek een vaararrangement. Je hebt de keuze uit wel 21 verschillende vaararrangementen!

Heerlijk winkelen en shop till you drop kun je in Mosae Forum. Dat is een winkel- en kantorencomplex in het centrum van Maastricht.

Wist je dat er in het historische centrum van Maastricht er tweetalige straatnaambordjes zijn? Ze zijn aan het begin van deze eeuw opgehangen om het Maastrichtse dialect te promoten.

Dagje uit Maastricht

Eten en drinken Maastricht:

Eén van de meest geliefde eetcafé’s is Cafe Sjiek. Hier kun je volgens eigen zeggen de beste biefstuk en streekgerechten krijgen.

Een andere optie om je smaakpapillen te verwennen is café Zondag aan de Wycker Brugstraat. Zelf zeggen ze dat ze gespecialiseerd zijn in Paninologie en feestjes.

Dagje uit Maastricht Underground:

Maastricht is niet alleen bekend om haar bezienswaardigheden en leuke things to do boven de grond, ook onder de grond is er veel te doen en te zien. Ofwel de Maastricht underground.

Onder en in de omgeving van Maastricht loopt namelijk een enorm labyrint van gangen. Dit is de Grotten Noord Maastricht Underground. Dit gangstelsel kent een rijke geschiedenis, waar je nog veel van terug vindt. Onder andere is het in de Tweede wereldoorlog een belangrijke schuilplaats geweest.

Breng ook eens een bezoek aan het 18e eeuwse Fort Sint Pieter. Onder leiding van een ervaren gids kun je de geschiedenis van dit fort ervaren. Naast de tocht die je langs nagenoeg alle hoeken en gaten van het fort voert, gaat een belangrijk deel van de tocht ondergronds door een gangenstelsel.

Musea Maastricht:

Wellicht het bekendste museum van Maastricht is het Bonnefantenmuseum. Het museum is onder andere bekend vanwege de collecties middeleeuwse beeldhouwkunst. Het gebouw waar het museum in gevestigd is, is ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi.

Gratis dagje uit Maastricht:

Voor de mensen die niet te veel geld willen uitgeven voor hun dagje uit Maastricht, of mensen met een smalle beurs zijn er genoeg leuke uitjes in Maastricht of directe omgeving.

Maak eens een wandeltocht over de Sint Pietersberg. Een uitje naar de Sint Pietersberg is ook prima geschikt voor kinderen. Ze kunnen er naar hartelust spelen, rennen, klimmen en klauteren. Neem bijvoorbeeld eens een picknickmand mee. Zoek een leuk plekje op en genieten maar.

Een andere leuk evenement is het jaarlijkse carnaval in Maastricht. Veel van dit feest speelt zich namelijk in de buitenlucht af. Je kunt er dan ook gratis genieten van de optochten, straatmuzikanten of het buutereednen.

Neem ook eens de tijd om een wandeling te maken door de Boekhandel Dominicanen in de voormalige en eeuwenoude Dominicanenkerk. Ook voor niet boek liefhebbers is het leuke ervaring.

Als je van Romaanse bouwkunst houdt, is een bezoek aan Onze Lieve Vrouwe basiliek beslist een aanrader. Op de plek waar deze basiliek staat, stond in de 5e eeuw al een christelijk kerkje. Men vermoed dat dit kerkje gebouwd is op de resten van een Romeinse tempel. Als bewijs van deze theorie zijn er nog 2 enorme stenen stenen van een Romeinse tempel in de basiliek te vinden.

Een andere kerk om te bezichtigen is de Sint Janskerk. Deze kerk ligt ook in het centrum en stamt uit de middeleeuwen. De kerk staat naast de Sint Servaas basiliek een Romaanse kerk. Samen worden ze ook wel de kerken tweeling genoemd.

Eén van de oudste buurten van Maastricht is de wijk Wyck in het centrum van Maastricht. Het ligt tegen de Maasoever aan en is beschermd stadsgezicht van Maastricht. De wijk telt vele monumentale gebouwen. Wandel maar eens door op je gemak door deze wijk heen.

Hotelovernachting Maastricht:

Als je je dagje uit Maastricht wilt combineren met een gezellige of romantische hotelovernachting, klik dan ook eens hier voor bijvoorbeeld trendy en hippe hotels. Ook bijzonder geschikt voor een weekeindje weg of korte vakantie.

Overige bezienswaardigheden in Maastricht:

Kijk ook eens hieronder voor overige bezienswaardigheden in en om Maastricht. Ook kun je hier entree tickets en toegangs vouchers bestellen. Het bestellen van deze tickets via internet heeft een aantal voordelen. Vaak heb je namelijk een leuke korting op je entree kaartje. Daarnaast hoef je vaak niet in de wachtrij te staan voor de kassa’s. Oftwel “skip the line”. En soms hoef je ook niet in de rij te wachten voor de bezienswaardigheid zelf of de attractie.

Wat te doen in Valkenburg:

In de directe omgeving van Maastricht ligt Valkenburg. Tijdens je bezoek aan Maastricht kun je dan ook prima een uitstapje naar Valkenburg maken.
Het Laatste Tafeltje