Bonaire is een vakantie eiland, die je eens moet bezoeken. Vind je het moeilijk om een keuze te maken wanneer te gaan? Bonaire is geweldig in de zomer en in de winter. Want het is weer is altijd goed! In de winter is het overdag gemiddeld rond de 28 graden Celsius en het zeewater rond de 27 graden Celsius en in de zomer 29 graden. Bonaire is dus een heerlijk eiland voor een top vakantie

Op Bonaire wonen ongeveer 21.000 mensen. Het eiland is anderhalf keer zo groot als Texel en ligt voor de kust van Venezuela. Het eiland heeft verschillende landschappen en heeft mee dan 500 verschillende planten soorten en meerdan duizend verschillende diersoorten. De dieren die je er vind in de natuur zijn oa de pelikanen, flamingo’s, zeeschildpadden en dolfijnen. Adembenemend als je er bent. Bonaire is geweldig in zomer en winter.

Accomodaties en hotels

Bonaire is een eiland die zichzelf wilt blijven, ondanks de toeristen die komen. Er zijn grote resorts, kleine hotels en appartementen. Dus voor iedereen is er een goede keuze. De meeste keuzes zijn inclusief een vlucht. Die bieden wij je aan. Kijk in alle rust en boek ! Bonaire geweldig in zomer en winter.

De landschappen van Bonaire

Het heuvelachtige noorden, de kalksteenterassen in het midden van het land en zuiden met de zoutpannen. Dat is Bonaire! Klein maar ook zo verscheidend. Het Noorden is heuvelachtig en groen. Het is noorden bestaat uit, het grootste gedeelte, onder het Washington Slagbaai National Park. Dit park is 6000 ha groot. Heuvelachtig, rotsformaties, zoutmeren, kalksteen grotten, cactuswouden en veel dieren. Waaronder veel mooie vogels, leguanen en hagedissen. Er lopen veel loslopende geiten, die veel groen eten, maar het is speciaal dat zij daar rondlopen. Vergeet geen eten en drinken mee te nemen, want er is niets te krijgen. Dus neem alles mee, vooral je verrekijker, insmeer, fototoestel en snorkel spullen. Je betaalt toegang om het Park te bezoeken.

Washington Slagbaai National Park
Washington Slagbaai National Park

Het midden van het eiland (Cunucu), het gebied dat loopt tussen Kralendijk en Rincon, heeft kalksteen terrassen. Er zijn torenhoge cactussen, zandverstuivingen, vetplanten, rotsformaties, en de zo karakteristiek door de wind gevormde divi-divi bomen vormen hier het landschap.

Vanaf het zuiden van Kralendijk is Bonaire vlak waarbij de gehele zuidkop van het eiland zelfs op zeeniveau ligt. Hier verrijzen de wereldberoemde zoutpiramides tussen de uitgestrekte zoutpannen van Bonaire.

De zoutpannen

Eigenlijk is het grootste deel van het zuiden bedekt door de zoutpannen voor zoutwinning en deze zoutwinning is iets wat al honderden jaren op Bonaire plaatsvindt. Zoutpannen zijn kunstmatige zoutmeren (kommen) die voor de zoutwinning worden gebruikt. Een zoutpan is een binnenmeer waar wel water kan instromen maar geen water kan uitstromen. Doordat het water alleen kan verdwijnen door te verdampen wordt de zoutconcentratie in het resterende water steeds hoger. Als de aanvoer van het water minder is dan de verdamping zal al het water uiteindelijk verdwijnen en blijft een zoutvlakte achter waar men dan vervolgens het zout van kan oogsten.

Zoutpannen Beautiful Bonaire
Zoutpannen

Als je richting het zuiden rijdt dan is het niet te missen want vanaf Salt Pier zie je de gigantische bergen met zout al liggen. Door de weerkaatsing van de Caribische zon op de zoutpiramides ontstaat een fascinerende verstrooiing van het licht, waarbij een kleurenspectrum ontstaat die een ware traktatie vormt voor het menselijke oog. Deze bergen worden opgevolgd door de roze zoutpannen die weer onderdeel zijn van het Pekelmeer. In deze omgeving is de kans ook groot dat je flamingo’s kunt spotten.

Kajakken in de Mangroven

De mangroven zijn onderdeel van het belangrijkste ecosysteem van Bonaire. Onvergetelijk is om een kajak toer door de mangroven van Lac Bay te maken. Tijdens de tour stop je ook op een mooie snorkelplek waar je met de groep een mooie tocht aflegt. Je zult hier weer hele andere visjes en koraal zien dan je aan in de zee vanaf de kust zult zien. Dus het is iets wat je moet doen, om het echte Bonaire te beleven. Lac Bay is tot een diepte van 75 meter beschermd gebied en behoort tot het Bonaire National Marine Park (BNMP). Bonaire is geweldig in zomer en winter.

Kajakken met glasbodem
Kajakken met glasbodem

Bekijk de slavenhuisjes

Aan de westkust van Bonaire vind je op twee plekken gele en witte slavenhuisjes waar de slaven die vroeger op de zoutwinning werkten konden overnachten. Wanneer je vanuit Kralendijk naar het zuiden rijdt dan zijn de slavenhuisjes absoluut niet te missen. Je zult eerst de witte tegenkomen en een stukje verderop staan de gele slavenhuisjes langs de weg. Het is een bijzondere plek om even te stoppen en je in te beelden hoe de slaven hier destijds leefden.

Snorkelen

Behalve in Lac Bay kan je overal in Bonaire snorkelen. Dat is zo bijzonder, want want bijna in elk water ontdek je de natuur. Je hoeft niet ver de zee in om alle prachtige vissen te zien. En ga je nog iets verder dan zie je nog waterschildpadden en grotere vissen. Dus Bonaire is voor jong en oud. Wat is het mooier dan met familie en je kinderen zou de onderwaterwereld te ontdekken.

Je lijkt te zwemmen in een heel groot subtropische zeeaquarium, doordat er niet meer gejaagd mag worden op de vissen zijn lijken ze handtam. Dus het is echt genieten met de natuur om je heen. Bonaire geweldig in zomer en winter.

Snorkelen om Bonaire
Snorkelen om Bonaire

Uitzichtpunten van Bonaire

Bonaire heeft een aantal uitzichtpunten die hoog boven het eiland uitsteken. Huur een auto voor een dag om deze uitzichtpunten te bezoeken.

Seru Largu
Een van de bekendste viewpoints van het eiland ligt op de drie na hoogste berg van Bonaire. Seru Largu betekent in het Papiaments ‘grote heuvel’, is centraal gelegen en super easy te bereiken. Vanuit hier kijk je uit over Kralendijk, de kustlijn en het binnenland. Bij het uitkijkpunt staat ook een monument, namelijk het geelgekleurde “Millennium Monument”.

Gotomeer
In het noorden van Bonaire ligt het grote Gotomeer. Door de bordjes te volgen naar het viewpoint kom je uit op een hoger gelegen viewpoint met prachtig uitzicht over – jawel – het Gotomeer. Lukt het jou om de flamingo’s in de verte te spotten?

Grotomeer Bonaire
Grotomeer Bonaire

Altamira Ujo
In deze zelfde regio vind je viewpoint Altamira Ujo wat je uitzicht geeft over de stad Rincón. Perfect te combineren met een bezoek aan de stad en/of het Gotomeer. Leuk weetje: Rincón is in de 16de eeuw gesticht en is de oudste nederzetting van de voormalige Nederlandse Antillen!

Klein Bonaire in zomer en winter

Als je voor de eerste keer naar Bonaire gaat dan kan een bezoek aan Klein Bonaire niet uitblijven. Dit onbewoonde eiland ligt op ongeveer 800 meter afstand van de kust van Bonaire, ter hoogte van Kralendijk. Op Klein Bonaire zijn geen strandbedjes, geen restaurants en amper beschutting om in de schaduw te kunnen zitten.

Met een watertaxi of een snorkel/duiktour organisatie kan je Klein Bonaire bezoeken.

Waarvoor je naar Klein Bonaire moet gaan? Het hagelwitte zandstrand en machtig mooie onderwaterwereld met prachtig koraal, prachtige vissen en schildpadden.

Klein Bonaire
Klein Bonaire

 Watersporten

Natuurlijk kan je veel watersporten beoefenen op Bonaire, behalve het snorkelen. Natuurlijk kan je duiken, kite-surfen, windsurfen en zeilen. Bonaire geweldig in zomer en winter

Bonaire geschikt voor kite-surfers
Bonaire geschikt voor kite-surfers

Golfen op Bonaire in de zomer en winter

Ook de golfbaan is op een stuk land gemaakt op het originele landschap. Dit is bijzonder, maar ook mooi. De Bunkers zullen bestaan uit zand dat van het eiland afkomstig is en worden zoveel mogelijk onderhouden. Het spelen van golf op Bonaire zal u zelfs enkele water obstakels opleveren waarbij deze op de dertiende Hole behoorlijk uitdagend zal zijn. Op Bonaire golfen betekend dat u midden in de natuur speelt en voor de makers was het dat ook belangrijk om de baan zo natuurlijk mogelijk aan te leggen opdat het ecologische karakter behouden blijft.

Golfbaan Bonaire
Golfbaan Bonaire
Het Laatste Tafeltje