In Nederland vind je tal van leuke en interessante steden die een bezoekje waard zijn. Wat dacht je van bourgondisch Valkenburg, levendig Eindhoven of onze Hanzestad Zutphen? Elke stad heeft zo zijn eigen sfeer en charme, interessante bezienswaardigheden en verrassende hotspots. Ga op ontdekkingstocht in eigen land voor een fijn dagje uit het met gezin! Welke steden zijn echt de moeite waard? Wij lichten er een aantal uit.


1. Middeleeuws Valkenburg:


We beginnen meteen goed, want we trappen af met een van de mooiste steden van ons land: Valkenburg. Ons eigen stukje buitenland waarvoor je de grens niet over hoeft. Dankzij het glooiende heuvellandschap, de historische Kasteelruïne en de ondergrondse Fluweelengrot, waan je je echt even in een ander land. Ga terug in de tijd tijdens een rondleiding door de gangenstelsels en ontdek de geheime vluchtgangen onder het kasteel, de indrukwekkende wandschilderingen en de rijke geschiedenis. Het kasteel werd in 1672 verwoest, maar nooit geheel afgebroken. Hier beleef je de roerige geschiedenis! Na een dag vol bezienswaardigheden is het tijd voor ontspanning. Drink een lekker speciaalbiertje bij Pub Henry VIII, eet een hapje bij Lokaal 02 en strijk voor een uitgebreid diner neer bij een van de gezellige restaurants. Je bent immers niet voor niets in bourgondisch Limburg! Als je met jonge kinderen op pad bent, is familiepark de Valkenier, centraal gelegen in Valkenburg, een echte aanrader. Is één dag niet genoeg om alle bezienswaardigheden en hotspots te ontdekken? Plak er dan een heerlijke overnachting in Valkenburg aan vast.

Dagje uit met het gezin

2. Designstad Eindhoven


Eindhoven bruist! Dankzij elektronicagigant Philips groeide het kleine dorp uit tot een grote, levendige stad. De designstad heeft meerdere interessante musea, zoals het Van Abbemuseum voor moderne en hedendaagse kunst, het DAF Museum met een grote collectie trucks, personenwagens en unieke prototypes en uiteraard het Philips Museum, gevestigd in de eerste gloeilampenfabriek van Philips. Een andere aanrader is Strijp-S, voorheen bekend als de ‘verboden stad’, tegenwoordig een creatieve en bruisende wijk. Het voormalige Philipsterrein barst van de gezellige eetgelegenheden en leuke winkeltjes. Ga je één dagje naar deze mooie stad of blijf je toch liever wat langer? Verblijf in het centrum van Eindhoven en loop vanuit je tijdelijke verblijfplaats zo naar alle hotspots van de stad! Ideaal dus voor een dagje uit met het gezin of familie.

Dagje uit met het gezin

3. Magisch Maastricht

Maastricht is rijk aan cultuur, natuur, historie én hippe hotspots. Met de mooie, historische wijkjes, de gezellige cafés en eetgelegenheden en de prachtige natuur en magische kastelen in de omgeving, is het de ideale stad voor een dagje uit. Bewonder kunst in het Bonnefantenmuseum, gevestigd in een bijzondere 28 meter hoge raketvormige toren, verken al lopend het historische centrum, eet een echte Limburgse vlaai bij de Bisschopsmolen en snuffel rond in de Dominicanenkerk; de meest bijzondere boekhandel ter wereld. Bij de Bisschopsmolen kun je ook bekijken hoe een Limburgse vlaai met de hand wordt gemaakt; superleuk voor jong en oud! Verblijf je langer dan een dag in Maastricht? Huur dan zeker een fiets en ontdek het prachtige Zuid-Limburgse heuvellandschap; van sprookjesachtige kastelen tot schilderachtige dorpjes en uitgestrekte wijngaarden.

4. Historisch Dordrecht

Dordrecht, de oudste stad van Nederland, is een verrassend leuke stad om eens te bezoeken. Zo heeft de stad een eeuwenoud monumentaal centrum, historische havens en de Biesbosch als achtertuin. Tel daar hippe koffie- en eettentjes bij op en je hebt een perfecte mix van heden en verleden. Struin door de romantische hofjes, snuffel rond in de unieke winkeltjes en maak een stadswandeling langs historische monumenten, zoals de Grote Kerk, het Huis Van Gijn, het Energiehuis en het Augustijnenklooster, waarin het Hof van Nederland is gevestigd. In dit museum leer je alles over de geschiedenis, cultuur en ontwikkeling van Nederland. 

5. Hanzestad Zutphen

Zutphen kent een rijke geschiedenis, prachtige monumentale panden en gezellige straatjes. Cultuurliefhebbers kunnen terecht in het Stedelijk Museum. Ook leuk voor kinderen, want zij kunnen hier twee speurtochten volgen: “Kruip in de huid van de archeoloog” en “Een koffer vol kunst”. Drink een kop koffie bij De Pelikaan, maak een stadswandeling door middeleeuws Zutphen en ga op zoek naar verborgen hofjes. Shoppen doe je in de Beukerstraat en de Laarstraat en ook voor lekker eten en drinken zit je in het historische centrum goed. Een andere bezienswaardigheid is de Librije, de enige overgebleven kettingbibliotheek van Nederland. De collectie bestaat ongeveer uit 750 boeken, waarvan meerdere vastgeketend liggen op eeuwenoude lectrijnen. De bibliotheek bevat zeer bijzondere boeken, zoals de eerste druk van Copernicus, Erasmus en de eerste Nederlandse Statenbijbel. Kortom een leuk dagje uit voor het gezin.

Waar anderen naar keken:

Andere bezoekers van DagjeuitPagina.nl keken onder andere ook naar Gratis Dagjes Uit.


Booking.com
Het Laatste Tafeltje